Υλικά
Για το προζύμι
- 50 γρ. νωπή μαγιά
- 100 γρ. αλεύρι τσουρέκια
- 100 ml χλιαρό νερό
- 1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη
Για τα τσουρέκια
- 600 γρ. αλεύρι για τσουρέκια
- 200 γρ. γιαούρτι στραγγιστό της Φάρμα Κουκάκη
- 3 μεγάλα αυγά
- 180 γρ. ζάχαρη
- 70 γρ. αγελαδινό βούτυρο
- 1 κουταλάκι του γλυκού ξύσμα λεμονιού
- 1 κουταλάκι του γλυκού ξύσμα πορτοκαλιού
- ½ κουταλάκι του γλυκού κακουλέ
- 2 κουταλάκια του γλυκού μαχλέπι
- 5 κουταλάκια μαστίχα
- ¼ κουταλάκι του γλυκού αλάτι
Για την επάλειψη
- 2 κρόκους
- 2 κουταλιές της σούπας νερό
Για τη διακόσμηση
- Αμύγδαλο φιλέ
- Αυγά βαμμένα
Εκτέλεση
- Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε το βούτυρο να λιώσει, σε χαμηλή θερμοκρασία, όταν διαχωριστούν τα στοιχεία του αποσύρουμε.
- Αφαιρούμε τον αφρό που έχει σχηματιστεί με ένα κουτάλι και πολύ προσεκτικά κρατάμε μόνο το καθαρό λίπος σε άλλο μπολ.
- Σε ένα μπολ διαλύουμε τη μαγιά και τη ζάχαρη στο νερό, προσθέτουμε το αλεύρι και αφού ομογενοποιηθούν τα υλικά σε ένα μείγμα, το αφήνουμε στην άκρη για 20 λεπτά.
- Προθερμαίνουμε το φούρνο για 5 λεπτά στους 60ο C και τον σβήνουμε, ώστε να αφήσουμε αργότερα, μέσα, τη ζύμη να φουσκώσει.
- Στο γουδί πολτοποιούμε τα αρωματικά μαζί με 1 κουταλιά της σούπας από τη ζάχαρη.
- Στον κάδο της κουζινομηχανής ρίχνουμε τα αυγά και τη ζάχαρη, χρησιμοποιούμε τον αναδευτήρα και ανακατεύουμε για 2-3 λεπτά. Στη συνέχεια προσθέτουμε το γιαούρτι, τα αρωματικά, το προζύμι και ανακατεύουμε 1 λεπτό.
- Ξεκινάμε να προσθέτουμε το αλεύρι, τμηματικά.
- Όταν έχουμε μια ζύμη, προσθέτουμε το βούτυρο και ανακατεύουμε μέχρι να ενσωματωθεί πλήρως στη ζύμη.
- Μεταφέρουμε τη ζύμη σε καλά λαδωμένο μπολ, σκεπάζουμε με μεμβράνη τροφίμων και το τοποθετούμε στο φούρνο για 1 ώρα.
- Κατόπιν ζυμώνουμε τη ζύμη, εάν κάνουμε τσουρέκια πλεξούδες κόβουμε σε μικρότερα ζυμάρια των 120-150 γρ. Αν πλάσουμε στρογγυλά τσουρέκια τη χωρίζουμε σε τέσσερα κομμάτια.
- Πλάθουμε τα τσουρέκια και τα βάζουμε σε ταψιά μιας χρήσης, τα επανατοποθετούμε στο φούρνο ή σε ζεστό σημείο και τα αφήνουμε 45 λεπτά να διπλασιαστούν.
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180ο C. Ανακατεύουμε τους κρόκους με το νερό και αλείφουμε τα τσουρέκια σε όλη την επιφάνειά τους.
- Φουρνίζουμε και ψήνουμε τα τσουρέκια για 30-35 λεπτά και τα αφήνουμε να κρυώσουν καλά σε σχάρα.